Молдова відновила споживання російського газу

Share

Молдова відновила споживання газу, що постачається російським «Газпромом»

За словами голови правління «Молдовагаз» Вадима Чебана, це пов'язано з тим, що через погодні умови споживання газу в Придністров'ї знизилося, передає «Інтерфакс-Україна».

«Молдовагаз» до кінця березня 2023 року купуватиме для своїх споживачів близько 0,7-0,8 млн кубометрів щодня від "Газпрому" й близько 1,3-1,5 млн кубометрів щодня від Energocom», – уточнив Чебан.

Із 3 грудня 2022 року Молдова повністю відмовилася від споживання російського газу, спрямовуючи весь отриманий газ обсягом 5,7 млн кубометрів газу на добу в Придністров'я. Там газ використовувався для побутових потреб, а також вироблення електроенергії, розташованої в регіоні Молдавської ДРЕС. Електроенергія, що виробляється, поставлялася до Молдови за ціною $73 за кВт-год, що дешевше електроенергії, що закуповується в Румунії за $95 за кВт-год. Молдова задовольняє свої потреби в електроенергії за рахунок власних генеруючих потужностей тільки на 20%.

Молдова споживала газ, закуплений держпідприємством Energocom на біржі, який зберігався в Румунії та Україні. Своїх газових сховищ у країни немає.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom