ДБР розслідує незаконні схеми вивозу металобрухту до ЄС

Share

Працівники ДБР проводять розслідування причетності працівників Волинської митниці до незаконних схем масштабного вивезення металобрухту до країн ЄС. Збитки оцінюються у 350 млн грн, йдеться у повідомленні ДБР.

«Компанії, які експортують металобрухт до країн Євросоюзу, можуть отримати сертифікат EUR.1, якщо підтверджують українське походження сировини. Він дозволяє зменшити сплату експортного мита зі 180 євро до 3 євро за тонну. Чимало підприємств, які не могли підтвердити походження сировини, надавали фіктивні документи, на підставі яких працівники митниці за винагороду оформлювали експортерам відповідний сертифікат», – пояснили в ДБР.

У повідомленні зазначається, що за оперативними даними у 2022-2023 роках в результаті дії такої схеми через Волинську митницю до країн ЄС було вивезено близько 45 тисяч тонн металобрухту. Державі завдано збитків на 350 млн грн, зазначили в ДБР.

Наразі розпочато кримінальне провадження за фактами зловживань службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України). Передбачене статтею покарання – позбавлення волі на строк від трьох до шести років.