Ціни на газ у Європі знову впали нижче $450

Share

Ф’ючерсні ціни Front Month (з постачанням у квітні) на газ на нідерландському хабі TTF 20 березня вперше з липня 2021 року опустилися нижче 40 євро за МВт-год

Як свідчать дані торгів, найнижче значення було зафіксовано на рівні 39,805 євро за МВт, повідомляє галузеве видання ExPro.

У порівнянні з попереднім робочим днем (17 березня) ціни знизилися майже на 7%.

Спотові ціни Day Ahead на TTF також знижуються – до 39,5 євро за МВт, що на 6% нижче, ніж у п’ятницю.

У еквіваленті газ у Європі торгується на рівні близько $445 за тисячу кубометрів або менше ніж 20 000 грн (з ПДВ). Водночас згідно котирувань Natural gas ExPro, газ в Україні у п’ятницю торгувався по 17 800 – 18 500 грн/тис куб м (з ПДВ).

Зниження цін на природний газ у Європі пов’язано у першу чергу із зниженням споживання на фоні теплої погоди та стабільного постачання. 18 березня Європа вперше з початку січня закачувала до сховищ більше газу, ніж відбирала. Це свідчить про поступове завершення опалювального сезону. Європейські ПСГ заповнені на 55,7% і у них зберігається близько 59 млрд куб м газу, що є найвищим значенням на цю дату за останні десятиліття.

Попри скорочення російських поставок до Європи після початку вторгнення РФ до України, Європа змогла диверсифікувати поставки природного газу та убезпечити себе від подальшої енергетичної кризи.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom