«Інтерпайп Сталь» оглосив про вимушену зупинку через дефіцит брухту

Share

Електросталеплавильний комплекс «Інтерпайп Сталь» української промислової компанії «Інтерпайп» вимушено зупинив роботу через дефіцит брухту, експорт якого за січень-лютий-2023 було збільшено в 3,5 раза у річному вимірі – до 24,8 тис. тонн, пише Інтерфакс-Україна.

Згідно з повідомленням, завод «Інтерпайп Сталь» із 16 березня 2023 року призупинив роботу через брак брухту чорних металів, який є основною сировиною для підприємства.

Як повідомив у коментарі агентству директор заводу Андрій Бібік, підприємство пішло у тимчасовий простій через дефіцит брухту, який спричинений надзвичайно складною ситуацією із заготівлею брухту в Україні.

«По-перше, вона впала суттєво: у низці регіонів процес заготівлі зведений практично до нуля через бойові дії, втрачено потужності з переробки брухту, скоротився і кадровий потенціал галузі. По-друге, експорт брухту б'є історичні рекорди, збільшуючись щомісяця вдвічі, що ставить українську металургійну галузь на межу катастрофи», – сказав він.

За словами директора, це позапланове тимчасове зупинення, оскільки підприємство зазнає серйозного дефіциту брухту. «Плановий простій у нас був у жовтні, зараз же – позаплановий. Звісно, за цей час ми здійснимо техобслуговування основних агрегатів», – сказав Бібік.

За даними голови правління «Інтерпайп Втормет» Валентина Макаренко, простій металургійного заводу триватиме щонайбільше сім-вісім днів.

«Ситуація складна, але ми працюємо з нашими партнерами – постачальниками брухту, з деякими з них укладаємо довгострокові та стратегічні угоди. Це дасть змогу забезпечити завод сировиною, підготувати шихту», – зазначив він.

За його словами, ситуація із забезпеченням брухтом у третій декаді березня покращиться, а завод буде перезапущено.

Раніше Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет") повідомила, що експорт брухту за два місяці 2023 року становив 24,8 тис. тонн порівняно з 7,1 тис. тонн за січень-лютий-2022 (зростання в 3,5 раза).