Moody’s очікує зниження цін на руду в 2024 році

Share

Рейтингове агентство Moody’s прогнозує зниження цін на залізну руду на початку або в середині 2024 року, оскільки зростання пропозиції випереджатиме попит

Поштовх до зростання котирувань залізної руди відбувся завдяки відкриттю економіки Китаю після послаблення карантинних заходів, пише «ГМК-Центр» із посиланням на Kallanish.

Водночас літній сезон у південній півкулі та пов’язані із цим погодні умови обмежили видобуток з боку Австралії та Бразилії, що призвело до скорочення світових постачань сировини. Це підтримуватиме ціни на рівнях вище $100/т принаймні протягом першого півріччя 2023 року.

За прогнозами аналітиків Moody’s, попит на залізну руду залежатиме від виробництва сталі в ключових регіонах. За даними агентства, за підсумками минулого року у Європі воно впало на 10,5% через слабкий попит, який скорочуватиметься й у 2023 році.

Очікується, що виробництво сталі в Китаї залишиться близьким до рівня 2022 року на фоні інвестицій в інфраструктуру, але без істотної підтримки з боку сектора нерухомості.

Попри те, що санкції змусили Росію спрямувати експорт залізної руди до Китаю та Індії іноді за зниженими цінами, Бразилія та Австралія продовжують бути основними постачальниками для КНР. Попит на руду продовжуватиме скорочуватися в Європі, але зростатиме в деяких інших регіонах.

На 10 березня котирування залізної руди на Даляньській товарній біржі два тижні поспіль трималися на рівні 8-місячного максимуму у $133/т. Попри деякі негативні чинники ціни на сировину підтримувалися очікування щодо зростання попиту на сталь у Китаї, оскільки країна увійшла в пік будівельного сезону.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom