«Енергоатом» і CAMECO домовилися про стабільне постачання ядерного палива

Share

Представники ДП «НАЕК «Енергоатом» та CAMECO 19 березня в Лондоні підписали двосторонні контракти щодо розширення поточної співпраці

Про це повідомляє прес-служба української компанії.

CAMECO протягом 2024–2035 років на 100% задовольнятиме потреби «Енергоатома» в гексафториді природного урану (UF6), постачаючи його та послуги з конверсії урану для реакторів Рівненської, Хмельницької й Південноукраїнської АЕС. Відповідну можливість передбачено і для Запорізької атомної електростанції після її повної деокупації.

Другим договором передбачається продаж «Енергоатомом» Канаді урану, який видобувається в Україні вітчизняним СхідГЗК, у повному обсязі видобутку елемента. Конверсію українського урану забезпечить CAMECO.

Як зазначив президент «Енергоатома» Петро Котін, підписані угоди є надважливими для України, адже з моменту повномасштабного вторгнення Росії компанія розірвала всі договори на постачання ядерного палива з РФ. Враховуючи ситуацію на світовому ринку та наявний дефіцит конверсійних потужностей, додав він, підписання відповідних контрактів гарантує стабільність у забезпеченні ядерним паливом.

«Співпраця з CAMECO є стратегічною та необхідною для «Енергоатома», адже разом з Westinghouse ми продовжуємо переходити на західні стандарти», – зауважив Котін.

Він також повідомив, що підписання цих контрактів відкриває шлях до укладення третього – про конкретні обсяги постачання уранового продукту. Такий документ буде підготовлений та підписаний протягом найближчого місяця.

CAMECO є одним із найбільших у світі виробників природного урану та надавачем послуг з його конверсії. За підсумками 2021 року частка компанії в загальносвітовому виробництві урану становила 9%.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom