МВФ ухвалив нові правила, що спростять надання нової програми для України

Share

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду 17 березня схвалила зміни в правилах, які дозволять затверджувати нові кредитні програми для країн, які стикаються з «виключно високою невизначеністю»

Відповідне рішення, як очікується, прокладе шлях до нової кредитної програми для України, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на «Reuters».

Як зазначили в МВФ, зміни в політиці фінансових гарантій Фонду стосуватимуться країн, які зазнають «екзогенних потрясінь, що перебувають поза контролем влади країни та недосяжності їхньої економічної політики».

Раніше правила МВФ не дозволяли надавати неекстрені позики країнам, які зіткнулися з «величезною невизначеністю», наприклад, через великі війни чи стихійні лиха.

У МВФ заявили, що зміни до правил усунуть ключові перешкоди для таких позик, дозволяючи офіційним двостороннім кредиторам і донорам надавати завчасні гарантії погашення та списання боргу країні-позичальнику.

У заяві не згадується конкретно Україна, але зміни в правилах були розроблені одночасно з переговорами з владою в Києві щодо нового фінансування.

Фонд заявив, що його співробітники досягли «дуже значного прогресу» в переговорах з Україною за попередній тиждень щодо політики, яка може лягти в основу нової програми кредитування МВФ для країни, яка постраждала від війни.

Джерело видання, близьке до переговорів, повідомило, що співробітники МВФ і українська влада, як очікується, досягнуть згоди щодо нового пакету фінансування вже 21 березня.

Україна сподівається домовитися з МВФ про нову багаторічну велику програму фінансування обсягом понад $15 млрд. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, $5 млрд уряд сподівається отримати від МВФ вже в 2023 році.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom