Зеленський підписав закон про зміни до держбюджету

Share

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік» – це перше збільшення видатків у цьому році

Про це свідчать дані Верховної Ради, передає «Бізнес.Цензор».

Зокрема, закон передбачає збільшення видатків спеціального фонду державного бюджету в обсязі 5,56 млрд гривень за рахунок:

  • грантових допомог та допомоги урядів іноземних держав, міжнародних організацій в обсязі 445,6 млн грн;
  • додаткових зовнішніх запозичень в обсязі 3,84 млрд грн;
  • повернення коштів, наданих з державного бюджету Міністерству економіки для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на поворотній основі для виплати допомоги по безробіттю в обсязі 1,28 млрд грн.

Законом спрямовуються 1,34 млрд грн на реконструкцію та модернізацію трьох лікарень (Охматдит, університетська клініка у Києві та реабілітаційний центр у Львові), 1,12 млрд грн – на програму відбудови мостів.

Ще 1,28 млрд грн спрямують на гранти для малого та мікробізнесу зі сфери переробки, 1,1 млрд грн – на облаштування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, 365,7 млн грн – Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Крім цього, закон передбачає передачу Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд) до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Кошти використовуватимуть на будівництво житла для тих, хто його втратив, компенсації за знищене житло та можливість відновлення об’єктів військової інфраструктури.

Додатковим джерелом наповнення Фонду ліквідації наслідків стане продаж активів російських олігархів згідно із законом «Про санкції».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom