Інфляція у США сповільнилася до 18-місячного мінімуму

Share

Інфляція у США сповільнилася до 6% у лютому у річному обчисленні, що є найнижчим показником з вересня 2021 року

Базова інфляція, яка не враховує ціни на харчові продукти та енергоносії, знизилася до 5,5% за звітний період, повідомляє WSJ із посиланням на дані Міністерства праці, передає «LIGA.Бізнес».

У лютому американці менше платили за опалення будинків, також знизилися ціни на медичні послуги та вживані автомобілі. Ціни на бензин та харчові продукти зросли, але повільнішими темпами, ніж у січні. Вартість житла збільшилась на 0,8% за місяць.

Інфляція хоч і поступово знижується з червня минулого року, але залишається стабільно високою. У цій ситуації ФРС може підвищити базову ставку на 0,5 в.п. на засіданні 21-22 березня. Але крах Silicon Valley Bank та інших фінансових установ останніми днями ускладнив це рішення, зазначає WSJ.

«ФРС ще має зробити велику роботу, щоб повернути інфляцію до цільового рівня у 2%. Якщо ФРС вдасться впоратися з нещодавньою волатильністю ринку, то вона зможе продовжувати поступові темпи підвищення ставок доти, доки грошово-кредитна політика не стане достатньо обмежувальною», – прокоментував головний економіст Bank of America у США Майкл Гейпен.

Торік ФРС агресивно підвищувала ставки, щоби знизити рівень інфляції. Різке підвищення базових ставок сприяло недавнім банкрутствам Signature Bank та Silicon Valley Bank і може ускладнити підхід центрального банку до підвищення ставок цього року, якщо криза пошириться на фінансову систему.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom