Нацкомісія оштрафувала «Енергоатом»

Share

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, за результатами позапланової безвиїзної перевірки «Енергоатома» оштрафувала НАЕК за наявність заборгованості за послуги з диспетчерського управління та за договором участі в балансуючому ринку перед НЕК «Укренерго»

Про це 14 березня повідомив директор департаменту ліцензійного контролю Ярослав Зеленюк, передає «Інтерфакс-Україна».

«За результатами цієї пропонуємо ухвалити постанову з накладенням штрафу 170 тис. грн і розпорядження із зобов'язанням до 1 червня 2023 року забезпечити виконання договору про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління», – сказав Зеленюк.

За його словами, заборгованість «Енергоатома» на 20 січня 2023 року перед «Укренерго» становила 2 156,2 млн грн – за послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління та ще 474,3 млн грн – за електроенергію, придбану на балансувальному ринку протягом січня-листопада 2022 року.

Своєю чергою, як заявила на засіданні директорка з фінансів та бюджетування «Енергоатома» Людмила Смілянець, проєкт відповідної постанови, ухвалений на засіданні комісії, не враховував загальні проблеми на ринку електроенергії, що виникли під час війни та потребують системного й термінового розв'язання.

«Ми підтверджуємо, що в нас є така заборгованість, однак ми сплатили протягом 2022 року 2 560 млн грн і вже з початку 2023 року – 650 млн грн. Тобто, компанія поступово знижує заборгованість і буде продовжувати це робити», – зазначила представниця «Енергоатома».

За її словами, одним із чинників, що негативно позначається на діяльності компанії, є зниження відпуску електроенергії у 2022 році на 21 млн МВт-год, або на 26%, і в першому кварталі 2023 року через окупацію Запорізької АЕС – ще на 5,8 млн МВт-год, або на 30%, порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Крім того, на роботі «Енергоатома» позначається негативно високе фінансове навантаження з виконання ПСО перед населенням, яке склало у 2022 р. 32 млрд грн.

«Це не розв’язання проблеми – зобов'язати розрахуватися з одним кредитором. У нас кредиторська заборгованість на сьогодні становить 35 млрд, зокрема перед ДП «Гарантований покупець» – 27 млрд грн, і ще 8 млрд грн – це за товари, роботи та послуги, поставлені раніше», – поінформувала Смілянець.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom