У 2022 році об’єм грошових переказів до України сягнув $13 млрд

Share

За попередніми даними Національного банку, в 2022 році в Україну з усього світу перерахували $13 млрд в еквіваленті, включаючи перекази через офіційні та неофіційні канали

Про це повідомив «Укрінформ» із посиланням на дані регулятора.

У НБУ зазначили, що в 2022 році системи переказу коштів активно використовувалися як для переказів у межах України, так і для отримання переказів із-за кордону.

На території України у 2022 році працювали 37 систем переказу коштів, з яких 28 – створені резидентами та дев’ять – нерезидентами (чотири системи зі США, дві – з Великої Британії, по одній – із Грузії та Канади).

Так, обсяг внутрішньодержавних переказів, здійснених через системи переказу коштів, становив 292,6 млрд грн ($8 500,4 млн в еквіваленті) за травень – грудень 2022 року (на початку повномасштабного вторгнення, у лютому – квітні 2022 року, подання статистичної звітності щодо діяльності систем переказу коштів було призупинене). Це на 51,1 млрд грн, або на 21%, більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Лідером за сумою переказів у межах України була система переказу коштів NovaPay (45% від усіх внутрішньодержавних переказів). Середня сума одного переказу в межах України становила 656 грн. В Україну за травень – грудень 2022 року з використанням систем переказу коштів (створених як резидентами, так і нерезидентами) були переказані близько $2,15 млрд в еквіваленті. Це приблизно стільки ж, як і за аналогічний період 2021 року.

Через системи переказу коштів найбільші обсяги коштів в Україну надходили з Італії (23%), Ізраїлю (18%), США (16%), Німеччини (7%) та Польщі (4%). Середня сума одного такого транскордонного переказу в Україну становила $206.

Лідерами за сумою переказів були такі системи: Western Union (платіжна організація – резидент США) – 50% від усіх переказів, PrivatMoney (платіжна організація – АТ КБ «ПриватБанк») – 20% від усіх переказів та MoneyGram (платіжна організація – резидент США) – 17% від усіх переказів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom