Російська нафта вже майже не імпортується до Німеччини, – статистика

Share

Російська нафта майже не імпортується до Німеччини після того, як другий етап нафтового ембарго ЄС набув чинності

Про це пише Tagesschau з посиланням на дані Федерального статистичного відомства, передає «Європейська правда».

Так, у січні 2023 року до Німеччини надійшло лише 3500 тонн російської нафти. У січні 2022 року – за місяць до нападу Росії на Україну – обсяг імпорту все ще становив 2,8 млн тонн.

«Як наслідок, імпорт нафти з Росії практично зупинився. Арифметично він впав на 99,9%», – зазначає статистичне відомство.

Частка Росії в загальному обсязі імпорту нафти в Німеччину впала з 36,5% в січні 2022 року до лише 0,1% на сьогодні.

У грудні 2022 року почало діяти ембарго Євросоюзу на постачання нафти з Росії морем. Тоді ж ЄС запровадив санкції щодо експорту до Росії технологій, необхідних для нафтопереробки. Окрім ЄС, обмеження на імпорт російської нафти запровадили також США та Велика Британія.

У грудні ж була встановлена стеля на російські нафтові поставки на рівні $60 за барель. 5 лютого набули чинності аналогічні обмеження щодо нафтопродуктів із Росії. Для них встановлено дві стелі: на рівні $100 за барель (для дизельного палива та інших дорогих нафтопродуктів під час продажу третім країнам) та $45 за барель (для більш дешевих нафтопродуктів).

Наприкінці минулого року президент Росії Володимир Путін підписав указ про заходи у відповідь на цінову стелю, за яким забороняються поставки за контрактами з таким обмеженням.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom