Польща вперше самостійно доправила собі скраплений газ

Share

Газовоз «Лех Качинський», який належить польській компанії PKN Orlen, 11 березня вперше доправив до термінала у місті Свіноуйсьце партію в 70 тисяч тонн скрапленого природного газу зі США

Як пише PAP, на церемонії прийняття газовоза віцепрем'єр-міністр Польщі Яцек Сасін заявив, що сьогодні «Польща є незалежною і енергетично суверенною державою», передає Європейська правда.

Він підкреслив символізм події, вказавши, що політика енергетичної незалежності Польщі від постачання сировини з Росії була ініційована саме експрезидентом Лехом Качинським.

Генеральний директор PKN Orlen Даніель Обайтек своєю чергою сказав, що концерн інвестує 70 млрд злотих у збільшення видобутку нафти і газу, більшу частину з них – у Норвегії, а також у Польщі, Канаді та Пакистані.

«Лех Качинський» – це перший із восьми газовозів, які будуть у розпорядженні Польщі. Судно було спущене на воду в середині грудня 2022 року. Друге судно серії – «Гражина Гесицька» – наразі проходить ходові випробування біля берегів Південної Кореї. Ще два газовози будуть поставлені в 2024-му, решта – роком пізніше.

Кожне із замовлених суден має довжину майже 300 метрів і, як передбачається, буде перевозити 174 тис. кубометрів, або близько 70 тис. тонн скрапленого газу, що еквівалентно приблизно 100 млн кубометрів газу в летючому стані.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom