Компанії ГМК говорять про готовність збільшувати виробництво, але стикаються з кадровим дефіцитом

Share

Підприємства гірничо-металургійного комплексу планують збільшувати виробництво з огляду на певну стабілізацію ситуації з постачанням електроенергії в країні, однак стикаються з обмеженнями через нестачу персоналу. Про це йдеться у матеріалі бізнес-порталу UAprom «Мобілізація та промисловість: складний пошук балансу».

Зокрема, більш як за рік повномасштабної війни Росії проти України до сил оборони були мобілізовані тисячі співробітників металургійних та добувних підприємств. Серед них, за наданими даними, близько 2,5 тис працівників  «АрселорМіттал Кривий Ріг», 850 співробітників «Інтерпайпу», понад 7 тисяч працівників різних підприємств Групи Метінвест, понад 600 робітників добувної компанії Ferrexpo. Також відомо про близько 180 мобілізованих на Побузькому феронікелевому комбінаті та 142 працівники трубної компанії «Сентравіс». Всі вони допомагали своїм колегам із необхідним для ведення бойових дій спорядженням – від амуніції до пікапів та дронів. 

Деякі компанії переважно такі великі як Метінвест чи АМКР, відповідно до норм законодавства мали змогу забронювати частину своїх працівників, та інші підприємства не завжди мали таку можливість. Водночас наразі усі опитані  UAprom компанії відчувають певні складнощі, пов’язані із мобілізацією частини персоналу.

Перш за все, мова йде про обмеження, які накладає ця ситуація на плани щодо відновлення або збільшення виробництва. Наприклад, ПФК, який зупинив основну виробничу діяльність ще в листопаді 2022 року після чергової атаки росіян на українську енергетику та знеструмлення регіону розташування комбінату, наразі відчуває нестачу робочих рук для налагодження виробництва. «Зараз, коли з’явилося стабільне постачання електроенергії та можливість виконувати ремонтно-відновлювальні роботи і підготовку до перезапуску, ми не можемо скомплектувати необхідну кількість бригад», – зазначив генеральний директор ПФК Денис Шевченко.

Ferrexpo також повідомила UAprom про готовність нарощувати виробництво найближчим часом, однак  «компанія, як і більшість підприємств в Україні, буде відчувати нестачу персоналу», наголосила прес-служба. Метінвест у відповідь на запит видання додав, що наразі «компанії не вистачає людей для повноцінного виробництва продукції в тих обсягах, в яких ми можемо її виробляти». Водночас там висловили розуміння, що українському війську потрібні люди, тож очікують, що з часом кількість мобілізованих працівників може зрости. Навіть враховуючи можливості з бронювання.

Щоб адаптуватись до нових реалій, підприємствам довелося задіяти внутрішній ресурс – корегувати робочі графіки, застосовувати практику суміщення обов’язків, переводити одних працівників на позиції інших, залучати стажерів, тощо.

Та все ж у галузі спостерігається втрата кваліфікації, оскільки не всі працівники одразу можуть замінити колег на робочому місці. «Деякі мобілізовані працівники є носіями унікальних знань і для їх заміщення важко знайти кандидатів навіть усередині компанії», – пояснили у Ferrexpo. Ці питання намагаються вирішувати за допомогою внутрішнього навчання, однак підвищення кваліфікації або опанування нових навичок може тривати до року. І це закономірно впливає на ефективність виробництва.

Ці виклики накладаються і на загальну ситуацію скорочення доступного персоналу на українському ринку праці через виїзд населення в більш безпечні регіони країни та закордон. Крім цього, «руйнуються усталені колективи, втрачається кваліфікація та спадкоємність знань», зауважив Метінвест. «Нашій компанії вже доводиться заповнювати такі втрати за допомогою внутрішнього навчання чи суміщення обов'язків. З урахуванням майбутнього зростання обсягів такі можливості вичерпуватимуться», – додала прес-служба Групи. Водночас компанія висловила впевненість у тому, що масштаб та досвід минулих років із вирішення питання відпливу кадрів допоможуть їй впоратися з ризиками.

Триває й діалог галузі з владою у питаннях мобілізації. Запропонований наприкінці січня оновлений порядок бронювання від мобілізації має розширює доступ бізнесу до цього механізму. До прийняття відповідної постанови значна кількість підприємств, як от Ferrexpo чи «Сентравіс» або ж дочірні підприємства АМКР «Стіл Сервіс» і «Ливарно-механічний завод», взагалі не мали можливості бронювати своїх співробітників. Тепер компанії планують співпрацювати з Міністерством економіки та місцевими військовими адміністраціями, щоб отримати статус критично важливого підприємства та забронювати дозволену законом кількість персоналу.

Читайте більше у матеріалі бізнес-порталу UAprom «Мобілізація та промисловість: складний пошук балансу».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom