Трубні підприємства України у 2022 році скоротили виробництво на 38%

Share

Підприємства, що входять до об'єднання «Укртрубопром», у 2022 році скоротили виробництво труб порівняно з 2021 роком на 37,9% до 449,7 тис. т

Про це повідомляє прес-служба об’єднання.

Минулого року усі заводи продемонстрували негативну динаміку. «Інтерпайп Ніко Тьюб» та «Трубосталь» знизили випуск безшовних труб на 31,1% та 61,6% відповідно, «Сентравіс» – нержавіючих труб на 38,3%, «Інтерпайп НМТЗ» – електрозварювальних труб на 67,1%. Виробництво труб ВО «Оскар» впало на 20%, і лише НВП з ІІ «Укртрубоізол» вийшло на рівень виробництва позаминулого року.

Дніпропетровський трубний завод знаходиться у простої давно та перебуває у стані ліквідації.

«Наприкінці зими минулого року, після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, практично вся трубна галузь зупинилася. Проте, надалі заводам вдалося частково відновити виробництво, а влітку мати стабільне завантаження. Хоча про довоєнні обсяги говорити не доводиться», – повідомив генеральний директор «Укртрубопрому» Георгій Польський.

За його словами, новим випробуванням для галузі виявились удари по об'єктах енергетичної інфраструктури. Пік ракетних обстрілів припав на листопад-грудень, країна кілька разів занурювалася у блекаут, трубні підприємства отримували жорсткі ліміти на електроенергію і не могли працювати ритмічно.

«Внаслідок чого виробництво труб під кінець року обвалилося навіть нижче квітня 2022 року. А загалом, за підсумками минулого року випуск труб в Україні скоротився на 38%», – зазначив Польський.

Вкрай негативно на галузь також вплинув розрив традиційних логістичних схем, зокрема блокування українських морпортів на Чорному морі. В результаті підприємства задіяли довгі маршрути транспортування продукції на експорт через західні прикордонні переходи та європейські морпорти. Це призвело до зростання витрат на логістику у 2–3 рази та вдарило по собівартості української продукції.

«З осені у трубних підприємств з'явився ще один виклик – експорт металобрухту. З жовтня по грудень обсяги вивезення сягнули близько 25 тис. т, збільшуючи дефіцит на внутрішньому ринку. На початку 2023 року проблема набула катастрофічного характеру, оскільки лише за два місяці поточного року експорт брухту вже досяг 23 тис. т. Це загрожує стабільній роботі українських трубних підприємств», – додав гендиректор об’єднання.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom