Запорізька АЕС повністю знеструмлена, – «Енергоатом»

Share

Сьогодні, 9 березня 2023 року, о 3:53 ночі внаслідок рашистських ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою

Про це повідомляє «Енергоатом».

«Нині станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу», – сказано в повідомленні.

В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статися аварія.

«Усі вітчизняні атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів. Станом на 6:30, усі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт», – повідомив «Енергоатом».

Через окупацію ЗАЕС та втручання представників «Росатома» в її роботу можливості української сторони щодо підтримання станції у безпековому режимі значно обмежені.

«Терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угрупувань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора – українського «Енергоатома», та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об‘єкта», – наголосили в «Енергоатомі».

За даними міських та обласних адміністрацій, в ніч з 8 на 9 березня російські окупанти завдали ударів по Харкову, Києву, Дніпру. Є поранені. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom