Український ОПК має бути залученим до західних ланцюжків виробництва, – Мінекономіки

Share

Новітній український оборонно-промисловий комплекс в майбутньому має всі можливості бути залученим до західних ланцюжків виробництва озброєння

Умови для цього створюються вже сьогодні, вважає заступник міністра економіки Ігор Фоменко, передає прес-служба відомства.

«З урахуванням підтримки міжнародною спільнотою, європейськими державами, США, Канадою, іншими країнами в України є унікальна можливість створити зовсім новий, сучасний ОПК. Ми розуміємо, що поки є Росія в нинішньому стані, загроза буде постійно. Тому нам потрібно бути завжди готовими захищати нашу державу. І зараз дійсно є унікальна можливість побудувати новий ОПК з виробництвом новітніх зразків озброєння. Для цього потрібно, по-перше, домовлятися з нашими партнерами. І, по-друге, розвивати високотехнологічні напрямки виробництва озброєння та військової техніки. Те, що Україна вже почала робити», – зазначив Фоменко.

Нині, за його словами, відбувається не лише поступовий перехід української армії на західне озброєння. освоюють нові підходи та стандарти українські фахівці. Як зазначив Ігор Фоменко, для того, щоб підтримувати в боєздатному стані, обслуговувати західну техніку, здійснювати її поточний ремонт, потрібен кваліфікований персонал, і цей персонал – український.

«Україна вже потроху переходить на західне озброєння. І це створюватиме також можливості для того, щоб залучатися до виробничої кооперації», – зазначив Фоменко.

Говорячи про розвиток в Україні виробництва та співробітництво з західними компаніями Фоменко підкреслив, що Україна готова розглядати та розвивати будь-які форми співробітництва – виробництво на території України озброєння за ліцензією, збирання на основі імпортних комплектуючих, інвестиції в розробку та виробництво тощо.

«У нас є три пріоритети. Перший – забезпечення потреб Збройних Сил України та інших військових формувань. Другий – функціонування та розвиток економіки і наповнення бюджету. Третій – забезпечення потреб населення. В тому числі гуманітарних потреб – робочих місць, достатнього рівня заробітної плати, соціальних гарантій. Якщо виробництво – неважливо яке, збирання, чи повне виробництво – забезпечує один з цих пріоритетів, то це вигідно Україні», – зазначив Фоменко.

Заступник Міністра також висловив переконання, що після перемоги Україна в цілому та український ОПК будуть надзвичайно цікавими західному інвестору.

«З моєї точки зору, Україна буде одним з найбільших інвестпроектів в світі за останні десятки років», – зазначив Фоменко.

Він зазначив, що ОПК буде цікавим для інвесторів і з точки зору потреб ЗСУ в дооснащенні, поповненні складів озброєння, тобто наявності ринку. І з точки зору використання унікального досвіду українців, що пройшли сучасну війну, для виробництва та вдосконалення озброєння.

Заступник міністра також підкреслив, що завданням влади вже сьогодні є створити такі умови, щоб західний бізнес, який заходитиме в Україну для вивчення ситуації, залишився тут.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom