У НБУ розповіли, що вплинуло на укріплення гривні

Share

Ситуація в готівковому сегменті валютного ринку залишається стійкою

У сегменті небанківських установ упродовж лютого 2023 року курс продажу готівкового долара США зменшився на 3% – до 39,1 грн/долл, передають «Українські новини».

Поступовому зміцненню гривні сприяла низка чинників.

По-перше, остаточне вичерпання тиску з боку додаткових доходів, яке населення отримало наприкінці року, зокрема на тлі активізації бюджетних виплат.

По-друге, зменшення попиту на готівкову валюту з огляду на активніше використання громадянами такого інструменту, як купівля валюти під депозит від трьох місяців, адже такі операції здійснюються за курсом, ближчим до офіційного, ніж операції з продажу готівкової валюти. Попит на валютні депозити з боку населення збільшується щомісяця співставними номінальними приростами. За даними НБУ, залишки коштів громадян у депозитах для купівлі іноземної валюти з 1 листопада 2022 року до 27 лютого 2023 року (включно) щотижня збільшувалися в середньому на $43 млн.

По-третє, це також пов'язано із традиційним сезонним чинником. Так, пропозиція валюти в готівковому сегменті валютного ринку наприкінці зими – на початку весни очікувано збільшується з огляду на те, що аграріям необхідно закуповувати посівні матеріали та оновлювати потужності для проведення посівної.

Крім того, зменшенню попиту на готівкову валюту сприяла подальша робота Національного банку в напрямі підвищення привабливості заощаджень в гривні. Так, з метою активнішої реакції депозитних ставок на червневе підвищення облікової ставки, Національний банк у 2023 році суттєво підвищив нормативи обов'язкового резервування банками.

Це позначається на збільшенні ставок за депозитами у гривні й, відповідно, підвищенні привабливості гривневих заощаджень. До того ж, Міністерство фінансів поступово підвищує ставки за гривневими ОВДП, й у лютому 2023 року максимальна дохідність цього інструменту становила 19,75% річних.

Варто також відзначити, що відмова від прямого фінансування дефіциту бюджету з боку НБУ у 2023 році разом із послідовною монетарною політикою центробанку та стабільною ситуацією у готівковому сегменті валютного ринку сприяла стабілізації курсових очікувань, у тому числі громадян та бізнесу, з ранніми ознаками їх поліпшення. Це також позитивно впливає на ситуацію в готівковому сегменті валютного ринку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom