Експорт металобрухту з України в ЄС досяг історичного максимуму, створюючи дефіцит на внутрішньому ринку – джерело

Share

Українські експортери брухту чорних металів у лютому 2023 року, за попередніми даними, вивезли до країн Євросоюзу близько 15 тис. т сировини, що є історичним максимумом на цьому експортному напрямі. Про це Бізнес-порталу UAprom повідомили джерела на ринку.

«У лютому експорт українського металобрухту до тієї ж Польщі та Румунії досяг небачених досі обсягів. Відвантажують у середньому по 0,5 тис. т на день. Порівняно із січнем експорт підскочив у 2 рази», – сказав один з учасників ринку.

За словами другого джерела, знайомого із ситуацією, прискорення експорту пов'язане, перш за все, з тим, що митниці у Рівному, Львові та Луцьку практично не перевіряють документи, пов'язані з походженням металобрухту. «Таким чином, видаючи сертифікат походження EUR.1, митники дозволяють експортувати брухт з оплатою мита у розмірі 3 євро/т замість 180 євро», – сказав він.

Керівник аналітичного центру CMD-Ukraine, доктор економічних наук Ігор Гужва вважає, що поточна ситуація з експортом брухту незабаром призведе до дефіциту сировини на українському ринку. «За листопад-грудень 2022 року експортовано загалом 15 тис. т металобрухту, що становить близько 12-15% від загальної заготівлі брухту в Україні. Показники січня-лютого вже свідчать, що дефіцит збільшився до 20%. Навесні брак брухту може становити вже 25%, а це критичний показник для виживання української металургії», – сказав він.

Експерт також звернув увагу на недобросовісні дії митних органів України, які видають сертифікат походження EUR.1. «Часто видача відбувається за підробленими документами, на що «заплющуються очі». Митники, при видачі сертифіката, повинні вжити всіх необхідних заходів для перевірки походження брухту: договору поставки, фінансових операцій на закупівлю тощо. Для виконання цього завдання вони мають право вимагати будь-яких доказів та здійснювати будь-яку перевірку рахунків експортера. Однак, цього не відбувається», – констатував І.Гужва.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom