ЗАЕС за рік окупації пережила п’ять блекаутів, – «Енергоатом»

Share

Запорізька атомна електростанція протягом року російської окупації пережила п’ять повних блекаутів, а для перезапуску АЕС до мережі підключали дизельні генератори, які підживлювали станцію

Про це повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, передає DW.

«Станція протягом року окупації уже пережила п’ять повних блекаутів, коли для її роботи підключалися дизельні генератори, що живили реакторні зони, басейни витримки, майданчик відпрацьованого ядерного палива. Якби не було дизельних генераторів, то вже сталася б аварія, включаючи плавлення активної зони реакторів. Це дуже небезпечно», – зазначив він.

За його словами, без необхідного обслуговування обладнання деградує, а російські окупанти замість цього будують на АЕС споруди, які категорично заборонені на ядерних об’єктах.

Крім того, очільник «Енергоатому» наголошує, що Запорізька АЕС повністю перестала працювати з вересня 2022 року.

«Із шести енергоблоків станції чотири блоки знаходяться в «холодному стані», два енергоблоки – 5-й і 6-й – знаходяться у гарячому стані, але реактори зупинені», – пояснив він.

Котін уточнює, що енергоблоки для власних потреб споживають електроенергію з об’єднаної енергомережі України через останню лінію зв’язку.

«Вся станція повністю замінована: шляхи під’їзду, берегова лінія Каховського водосховища, на якому знаходиться ЗАЕС. Дуже багато тварин підривається на цих мінах на узбережжі і після цих підривів пошкоджується знову остання лінія електропередачі», – додав він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom