Доходи Росії від експорту нафти та газу в січні впали майже на 40%

Share

У січні 2023 року доходи Росії від експорту нафти і газу впали на 38% – до $18,5 млрд порівняно з $30 млрд у січні 2022 року

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства, передає «Бізнес.Цензор».

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль заявив, що західні санкції проти російських енергоносіїв досягли мети – стабілізували нафтові ринки та скоротили нафтогазові доходи Москви.

«Ми очікуємо, що зниження доходів (РФ – Ред.) від нафти та газу буде різкішим у найближчі місяці. І ще більш різким у середньостроковій перспективі через відсутність доступу до технологій та інвестицій», – наголосив він.

Reuters нагадує, що у 2022 році нафтогазові доходи Москви становили близько 11,6 трлн рублів ($154,68 млрд). У зв'язку з цим Росія для фінансування бюджетних видатків «була змушена розпочати продаж міжнародних резервів», щоб покрити дефіцит, який виріс на тлі її повномасштабної агресії в Україні.

У грудні 2022 року почало діяти ембарго Євросоюзу на постачання нафти з Росії морем. Тоді ж ЄС запровадив санкції щодо експорту до Росії технологій, необхідних для нафтопереробки. Окрім ЄС, обмеження на імпорт російської нафти запровадили також США та Велика Британія.

У грудні ж була встановлена стеля на російські нафтові поставки на рівні $60 за барель. 5 лютого набули чинності аналогічні обмеження щодо нафтопродуктів із Росії. Для них встановлено дві стелі: на рівні $100 за барель (для дизельного палива та інших дорогих нафтопродуктів під час продажу третім країнам) та $45 за барель (для більш дешевих нафтопродуктів).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom