ЄС ухвалив десятий пакет санкцій проти Росії

Share

Європейський Союз ухвалив десятий пакет санкцій проти Росії, який передбачає експортні обмеження на 11,4 млрд євро

Про це йдеться у заяві Європейської Комісії, передає «Бізнес.Цензор».

Під санкції потрапили додаткові електронні компоненти, що використовуються в російських системах озброєнь (безпілотники, ракети, гелікоптери, інші транспортні засоби), а також заборони на конкретні рідкоземельні елементи та тепловізори військового призначення.

Також до санкційного списку додані 96 організацій, пов'язаних з російським військово-промисловим комплексом, що доводить загальну кількість військових кінцевих користувачів, включених до списку, до 506.

Зокрема, вперше включені сім іранських організацій, які використовують компоненти ЄС і надають Росії військові безпілотники для атак на цивільну інфраструктуру в Україні.

Додаткові заборони на експорт також накладені на товари, які можуть бути легко перенаправлені для використання, зокрема, для підтримки російських військових дій.

Серед них важкі вантажівки, які ще не заборонені (та запчастини до них), електрогенератори, біноклі, радари, компаси; конструкції для будівель баштового типу, вилочні навантажувачі; електроніка, деталі машин, насоси, обладнання для обробки металів; товари, що використовуються в авіаційній промисловості (турбореактивні двигуни).

Також новий пакет заходів накладає заборону на імпорт бітуму і супутніх матеріалів, таких як асфальт; і синтетичного каучуку та технічного вуглецю.

Водночас три російські банки були додані до списку суб'єктів, на які поширюється заморожування активів і заборона надавати кошти та економічні ресурси.

Нові обмеження також передбачають заборону громадянам Росії входити до складу керівних органів компаній критичної інфраструктури держав-членів ЄС.

До того ж російським громадянам та юридичним особам забороняється бронювати потужності для зберігання газу в ЄС (за винятком LNG)

Десятий пакет накладає нові зобов'язання щодо звітності про активи російського Центрального банку. Це особливо важливо у зв'язку з можливим використанням державних російських активів для фінансування відновлення України після поразки Росії.

Крім того, авіаційні оператори повинні будуть повідомляти про нерегулярні рейси свої національні компетентні органи, які потім інформуватимуть інші країни-члени ЄС.

Рада ЄС також ініціювала процес призупинення ліцензій на мовлення ще двох ЗМІ: RT Arabic та Sputnik Arabic.

Також Євросоюз запровадив персональні санкції проти близько 120 фізичних та юридичних осіб. Серед них високопосадовці, члени уряду та військові керівники, причетні до війни в Україні, а також ставленики Росії на окупованих територіях.

Під обмеження також потрапили відповідальні за викрадення українських дітей та вивезення їх до РФ, а також організації та особи, які забруднюють публічний простір дезінформацією.

Заходи також вживаються проти осіб в Ірані, які беруть участь у розробці безпілотників і компонентів, що підтримують російську армію. Крім того, під приціл потрапляють члени і прихильники російської групи «Вагнера» та її діяльність в інших країнах, таких як Малі або Центральноафриканська Республіка.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom