Метінвест за рік війни спрямував на допомогу країні понад 3,1 млрд грн

Share

З 24 лютого 2022 року Група Метінвест спрямувала на допомогу країні понад 3,1 млрд грн, з яких більш як 1,6 млрд грн — на потреби армії в межах мілітарної ініціативи Сталевий Фронт, повідомила прес-служба компанії.

«2022 рік став серйозним викликом для Метінвесту та України. Подолати нові виклики як Метінвесту так і країні допоможе згуртованість заради єдиної мети — перемоги. Ми не раз доводили, що на металургів, гірників та шахтарів можна покластися в скрутні часи, що Метінвест може бути опорою України. І зараз ми продовжуємо працювати там, де це можливо, наповнювати бюджети країни та регіонів, платити податки, забезпечуємо людей роботою. У межах Сталевого Фронту Ріната Ахметова підтримуємо українське військо. За рік війни ми передали армії безпрецедентну для вітчизняного приватного бізнесу кількість дронів та бронежилетів. Також Група Метінвест започаткувала гуманітарний проєкт «Рятуємо життя». Сотні тисяч українців уже отримали речі першої потреби, ліки та продуктові набори. Ми облаштовуємо прихистки, допомагаємо з протезуванням і психологічною реабілітацією. Ми готові надавати потужну підтримку й надалі, а після перемоги — відновлювати країну», – сказав генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

Згідно з повідомленням компанії, підприємства Метінвесту в Маріуполі та Авдіївці зупинили діяльність через бойові дії. Інші активи групи працюють із різним рівнем завантаження, зважаючи на безпекові, логістичні, енергетичні, економічні та інші чинники. На початку 2023 року Метінвест скористався можливістю імпорту електроенергії, що позитивно вплинуло на роботу Групи.

Зокрема, очікується поступове збільшення обсягу завантаження залізорудних активів Групи у Кривому Розі щонайменше до 30% від довоєнного рівня та збереження фокуса здебільшого на виробництві окатків. Імпорт електрики також забезпечив більш стабільну роботу та гнучкість асортименту продукції на «Каметсталі» та спільному підприємстві «Запоріжсталь». Зараз працюють дві доменні печі на кожному з підприємств. Загалом у 2022 році Метінвест (включно зі спільним підприємством) налагодив виробництво 24 нових видів продукції.

Покровська вугільна група працює приблизно на 80% від довоєнної потужності. Триває будівництво 11-го блоку з видобутку вугілля. Вугілля видобувають в чотирьох очисних забоях, а ще чотири забої планується ввести в експлуатацію у 2023 році.

«Найголовніше завдання бізнесу у воєнний час — разом з усією країною працювати на перемогу. Сплачувати податки, підтримувати армію та економіку, піклуватися про людей. У 2022 році українські, асоційовані та спільні підприємства інвестиційної групи SCM Ріната Ахметова сплатили 73,2 млрд грн податків та зборів. З цієї суми 20,5 млрд грн податків і зборів торік перерахувала до бюджетів усіх рівнів в Україні Група Метінвест з урахуванням асоційованих компаній та спільних підприємств», – додали в компанії.

Діяльність Метінвесту протягом минулого року також була сконцентрована на допомозі армії та цивільним. Компанія передала захисникам 25 тисяч касок і понад 150 тисяч бронежилетів. Група налагодила власне виробництво спецсталі для бронежилетів, спеціальних мобільних укриттів для зміцнення окопів, броньованих щитів для операторів великокаліберної зброї. На потреби оборони постачали протитанкові їжаки, шиповані ланцюги, мінібастіони, саперні кішки. Компанія також відправляє на фронт медичні вантажі.

Щоб не допустити гуманітарної кризи в Україні, Метінвест у координації з Фондом Ріната Ахметова запустив ініціативу «Рятуємо життя». Проєкт вже допоміг майже 425 тисячам людей та охоплює близько 70 територіальних громад. З Польщі до України доставляють продуктові та гігієнічні набори для вразливих верств населення.

Розвиваються інші напрями. Спільно з Проєктом підтримки протезування в Україні ініціатива повертає до повноцінного життя військових і цивільних, які постраждали під час війни. Наразі процедуру протезування й лікування на різних стадіях проходять вже 33 людини, котрі перенесли ампутації кінцівок. Благодійна ініціатива Метінвесту й Фонду Ріната Ахметова також підтримує медичні заклади. Українські лікарні отримали медикаменти, обладнання й витратні матеріали на понад 240 тисяч євро.