Поблизу Греції російську нафту перекачують між танкерами для обходу санкцій, – Bloomberg

Share

Мільйони барелів нафти та палива з Росії переправили між танкерами лише за кілька миль від узбережжя Греції. Це є одним із низки обхідних шляхів, які трейдери використовують для обходу санкцій проти Росії

З початку 2023 року з одного танкера на інший у затоці Лаконікос перекачали щонайменше 23 млн барелів російської нафти та додаткових обсягів очищеного палива. Влада Греції заявила, що не може втручатися, оскільки це відбувається за межами територіальних вод країни, пише «УНІАН» із посиланням на дані Bloomberg.

Зазначається, що трейдери та судноплавні компанії знайшли безліч способів забезпечити рух нафти з Росії. Така ж активність спостерігалася біля Сеути, іспанського ексклава у Північній Африці. За даними видання, величезний тіньовий флот танкерів з'явився, щоб допомогти РФ обійти санкції.

Фірми Євросоюзу можуть надавати ці послуги лише у випадку, якщо вантаж на борту купується за ціною в межах встановленою стелі. Глава ЄС із торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив, що блок стежитиме за виконанням санкцій та працюватиме з країнами, в яких спостерігаються незвичайні моделі торгівлі.

«Аби санкції були ефективними, одна річ, звісно, ухвалювати рішучі політичні рішення, а інша – стежити за виконанням санкцій, щоб вони ефективно застосовувалися», – додав Домбровскіс.

5 грудня 2022 року нафтові санкції ЄС проти Росії набрали чинності. У лютому Росія підтвердила плани щодо скорочення нафтовидобутку. Згідно з прогнозом Reuters, у березні РФ різко скоротить експорт нафти, щоб підняти ціни.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom