Через війну від 0,8 до 2,7 млн українських біженців можуть осісти закордоном – дослідження ЦЕС

Share

У Європі та низці інших країн Заходу можуть залишитися від 860 тис. до 2,7 млн україців, які виїхали закордон втікаючи від війни. Через це українська економіка може втратити від 2,55 до 7,71 % свого ВВП. Такі розрахунки містяться у дослідженні Центру економічної стратегії «Біженці з України: наміри повернутися, вплив на українську економіку та рекомендації щодо державної політики».

За оцінкою ЦЕС, наразі за кордоном, окрім Росії та Білорусі, знаходиться від 3,8 до 4,7 млн українських біженців. Аналітики припускають, що через проблеми із енергопостачанням до кінця зими до них можуть приєднатися ще 100–200 тис. людей.

Переважна більшість українців, що перебувають за кордоном, – це жінки (найбільша частка жінок 35–49 років) та діти, зазначають в ЦЕС. Основними країнами їх пербування є Польща, Німеччина, Чехія та Італія. Із Запорізької області виїхала майже чверть усіх мешканців, а із Києва та Київської області – майже п’ята частина, свідчать дані дослідження.

Переважна більшість українців, які перебувають закордоном, говорять про бажання повернутись на батьківщину. Однак у аналітиків ЦЕС є сумніви стосовно цього.

«По-перше, чим довше триватиме війна, тим більше українців знайдуть роботу за кордоном та адаптуються до життя там. По-друге, навіть якщо життя в Україні подобається більше, ніж життя за кордоном, деякі українці вважають, що перспективи для їхніх дітей кращі за кордоном, тому готові терпіти тимчасові незручності заради майбутнього дітей», – зазначають в ЦЕС.

На додачу до цього, людям, що виїхали за кордон із зони бойових дій, може бути нікуди повертатись, тож важливим фактором є швидкість відновлення їхніх регіонів або ж надання підтримки для переїзду в інші регіони України. Також згадуються такі фактори як небажання респондентів опитувань давати «соціально небажані відповіді», а також інтерпретація «повернення в Україну» як тимчасового відвідування. Загалом, як показало опитування, більш схильними до повернення є люди похилого віку, люди з нижчим рівнем освіти, а також ті, хто працював до війни.

Рівень повернення українців буде залежати від того, як місцеві мешканці в інших країнах ставляться до українських біженців, а також від того, як українці адаптуються до ринків праці ЄС. Дані опитувань свідчать, що ставлення європейців до громадян України є переважно позитивним. Українці також швидше за біженців попередніх хвиль адаптуються до ринків праці ЄС через високий рівень кваліфікації та статус тимчасового захисту, який надає право на роботу одразу.

Ці фактори вказують на те, що українцям буде легше адаптуватись до життя за кордоном, аніж біженцям попередніх хвиль, що збільшує ризик того, що вони не повернуться в Україну, резюмували в ЦЕС.