Фонд держмайна отримав в управління конфісковані активи в Криму

Share

Кабінет міністрів 21 лютого передав в управління Фонду держмайна конфісковані активи росіян в Криму, які підтримали дії російських військових в Україні або виправдовували воєнні дії проти України

Кабмін передав ФДМУ квартиру площею 324,5 кв м в Євпаторії та 25% ТОВ «СТАВ-2003». Ці активи раніше належали ректору Бєлгородського державного національного дослідного університету Олегу Полухіну та були стягнуті в дохід держави на підстави рішення Вищого антикорупційного суду від 7 грудня 2022 року, повідомляє прес-служба Фонду.

Суд ухвалив рішення на підставі позову Мін’юсту. В листопаді 2022 року міністерство попросило суд накласти санкції через те, що Полухін підтримав звернення російського союзу ректорів, яким виправдовується вторгнення військ РФ на територію України. Друга підстава позову – систематичні публікації на офіційній сторінці Бєлгородського університету про підтримку дій військових РФ, які беруть безпосередню участь у збройній агресії проти України.

Другим рішенням уряд передав в управління ФДМУ квартиру площею 114,5 кв м та нежитлове приміщення площею 19,1 кв. м в Ялті в Лівадії. Ці активи раніше належали ректору Московського державного інституту міжнародних відносин (університету) МЗС РФ Анатолію Торкунову та були стягнуті в дохід держави згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду від 12 грудня 2022 року.

Суд ухвалив своє рішення на підставі позову Мін’юсту від 22 листопада 2022 року. За даними Мін’юсту, Торкунов поширював ідеї «денацифікації» і «демілітаризації» України, пропагував підтримку дій вищого політичного керівництва Росії, виправдовував воєнні дії проти України та сприяв геноциду народу України, злочинам проти територіальної цілісності України та проти людяності.

Кабмін доручив держмайна вжити заходів щодо приватизації чи передачі в оренду конфіскованих активів після повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованій території Криму.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom