Україна має всі можливості забезпечити економічне зростання в 2023 році, – Свириденко

Share

У 2023 році Україні потрібно забезпечити $10 млрд фінансової підтримки, що є критично важливим для макрофінансової підтримки в ці складні часи

На цьому наголосила міністерка економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з  Комісаром ЄС з питань економіки Паоло Джентілоні в Брюсселі.

За її словами, український уряд розраховує на підтримку з боку ЄС під час зустрічей з представниками «Великої сімки» та «Великої двадцятки», а також у подальших дискусіях під час весняних зустрічей МВФ і Світового банку.

«Україна має всі можливості забезпечити економічне зростання цього року попри продовження війни. Попри пошкодження енергосистеми, зараз вона працює без збоїв. У нас є всі необхідні запаси сільськогосподарських ресурсів, щоб почати посів. А бізнес загалом вже перелаштувався на роботу в нових умовах», – продовжила Свириденко.

Зростання економіки, за її словами, залежатиме від кількох заходів, які Україні та Європейському Союзу потрібно вжити разом.

«По-перше, ми маємо покращити захист. Ефективна протиповітряна оборона забезпечує більшу впевненість для бізнесу, який працює в Україні. Наступна велика річ – логістика. Багато в сільському господарстві залежить від Чорноморського судноплавства. Росія навмисно сповільнює перевірки в рамках чорноморської зернової ініціативи, намагаючись при цьому просувати себе як постачальника продовольства для Близького Сходу та Африки», – підкреслила Свириденко.

Україна також не забуває про важливість логістики через наземний кордон ЄС-Україна. Це важливо для нарощування темпів експорту вітчизняної продукції до Європи.

«Ми вважаємо, що нам потрібно буде продовжити всі спрощення, які були запроваджені минулого року, включаючи безтарифний ринок з ЄС та Угоду про автомобільні перевезення між Україною та ЄС. Крім того, ми продовжуємо заохочувати інвестиції у торгівельну і транспортну інфраструктуру в прикордонних країнах ЄС, було б добре забезпечити збільшення фінансування їхніх зв’язків з Україною», – додала Свириденко.

Крім того, Україна добивається зниження ризиків для інвесторів, оскільки саме приватні гроші створюють найбільший ефект для відновлення економіки.

«Прошу скоординувати політику національних офіційних кредитних агентств щодо відновлення страхування ризиків. Також ми намагаємось відновити діяльність європейських страхових компаній в Україні, для перестрахування, яке може здійснюватися європейськими державами. Все це має сприяти економічному та фінансовому зростанню бізнесу в нашій країні», – резюмувала Свириденко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom