Російська НЛМК виставить на продаж частину заводів через кризу

Share

Найбільша металургійна компанія Росії НЛМК продасть частину своїх заводів через обвал експорту

Про це російському виданню «Ведомости» розповіло інформоване джерело, передає «УНІАН».

НЛМК є найбільшою металургійною групою в Росії з обсягами довоєнного випуску сталі на рівні 14 млн тонн на рік. Однак тепер мільярдер Володимир Лісін, що входить в число найбагатших людей Росії, вирішив виставити на продаж належні йому заводи на Уралі і в Калузькій області.

Корпорація має намір позбутися заводів, що випускають сукупно 2 млн тонн металопродукції на рік. Раніше вони займали п'яту частину російського ринку арматури, катанки і метизів.

За оцінками експертів, за рік війни Лісін позбувся третини свого капіталу через втрату частини експортних ринків. Так, у січні НЛМК змогла експортувати на 21% менше сталі, ніж було роком раніше.

За даними Bloomberg, економіка Росії втратить $190 млрд валового внутрішнього продукту до 2026 року порівняно з довоєнною траєкторією, що приблизно еквівалентно всьому річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт.

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну міжнародні резерви агресора стрімко скорочуються. За даними Центробанку РФ, міжнародні резерви країни за тиждень з 3 по 10 лютого скоротилися на $12 млрд (2%) і склали $589 млрд.

Енергетичні надприбутки Росії остаточно зійшли нанівець. У січні приплив валюти на ринок впав на 36% порівняно з груднем і вдвічі, якщо порівнювати з січнем 2022 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom