УЗ з 1 березня продаватиме послуги перевезення вантажів у піввагонах на «Прозорро.Продажі»

Share

АТ «Укрзалізниця» з 1 березня 2023 року продаватиме послуги перевезень вантажів у піввагонах і на фітингових платформах на аукціонах в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі»

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов на нараді з учасниками ринку 16 лютого, передає «Інтерфакс-Україна».

«Укрзалізниця» розширює застосування ринкового механізму аукціонів під час продажу власних вагонів на інші типи вагонів. З 1 березня 2023 року ми почнемо виставляти на аукціонах «Прозорро. Продажі» всі піввагони, які маємо. Не буде розподілу за заявками, лише аукціон», – заявив Ткачов.

Він звернувся до відправників вантажів у піввагонах із проханням до 1 березня укласти договори з майданчиками та вивчити процедуру торгів.

Донедавна УЗ розподіляла піввагони та фітингові платформи між замовниками-відправниками через програму АС «Месплан» (програма планування перевезень) за оголошеною ставкою плати – 1,4 тис. грн/добу.

Ставка плати оголошувалася заздалегідь 26-28-го числа кожного місяця та діяла один місяць. Ціна змінювалася один раз на місяць залежно від використання вагонів УЗ під час перевезення: підвищувалася у разі зростання попиту й навпаки.

На «Прозорро.Продажі» під час продажу послуг піввагонів будуть застосовані «голландські» аукціони (на зниженні ціни), що, на думку Ткачова, дасть змогу отримати реальну ринкову вартість використання вагонів компанії, а також мінімізує корупційні ризики.

«До останнього ми продавали свої піввагони за фіксованою ставкою плати за використання – 1,4 тис. грн/добу. Ми розуміємо, що, можливо, це неринкова ціна на сьогодні, тому за допомогою торгів протестуємо ринок», – сказав він.

В аукціонах зможуть узяти участь усі охочі, хто уклав договір з УЗ та акредитованими для роботи в ЕТС «Прозорро.Продажі» майданчиками. Вагони виставлятимуться лотами зі стартовою ціною та кроком у торгах 1%.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom