Пишний закликав ЄЦБ сприяти виходу європейських банків з Росії

Share

Національний банк України вважає неприпустимим продовження роботи міжнародних банківських груп на ринку Росії та закликає Європейський центральний банк стимулювати їх до виходу з російського ринку

Про це голова Національного банку України Андрій Пишний повідомив за підсумками зустрічі із головою ЄЦБ Крістін Лагард, передає «Бізнес.Цензор».

«Навіть публічних даних про діяльність європейських банків у Росії достатньо, щоб побачити – динаміка згортання їхньої діяльності є досить млявою, а деякі банки навпаки нарощують активність за окремими напрямами – розглядаю це як фактичне фінансування війни», – наголосив Пишний.

Він додав, що Нацбанк України підготував конкретні пропозиції, як можливо на рівні європейського регулятора стимулювати європейські банки до остаточного виходу з Росії і сподівається на підтримку ЄЦБ у цьому питанні.

«Важливо, що усі наші пропозиції було взято до вивчення. Навіть якщо вони лежать поза мандатом банку, авторитетний голос інституції, впевнений, буде почуто», – зазначив Пишний.

За його словами, наразі існує декілька варіантів виходу іноземних банків з РФ.

«Зокрема, мова йде про скорочення російського бізнесу. Це по-перше. По-друге, добровільна ліквідація. І третій варіант – ініціювання інвестиційного арбітражу проти Російської Федерації за наявності фактичних проблем з реалізацією банком своїх прав», – додав Пишний.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom