Верховний Суд підтвердив неможливість повернення «ПриватБанку» ексвласникам

Share

Велика Палата Верховного Суду 15 лютого підтвердила неможливість повернення державного «ПриватБанку» колишнім власникам, передає прес-служба Національного банку України

За даними НБУ, зокрема, залишена в силі ухвала Господарського суду міста Києва від 2 червня 2021 року, якою закрито провадження у справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу «ПриватБанку», внаслідок яких держава набула у власність 100% акцій банку в грудні 2016 року. 

«Справа була відкрита за позовом колишнього голови правління та міноритарного акціонера «ПриватБанку» Олександра Дубілета. Він намагався оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного «ПриватБанку», внаслідок якого держава набула у власність 100% акцій банку та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд грн», – нагадали в НБУ.

Регулятор підкреслив, що вказане рішення дасть змогу вирішити понад 40 ініційованих іншими пов’язаними з «ПриватБанком» особами подібних спорів та унеможливить повернення акцій державного банку колишнім власникам.

«Адже відповідно до цього закону провадження в таких справах підлягають закриттю. Єдиним можливим способом захисту прав колишніх учасників банку в разі їх порушення є відшкодування завданої шкоди в грошовій формі», – сказав голова Національного банку України Андрій Пишний.

Він також нагадав, що після укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку та їхньої передачі інвестору держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані нею акції банку та такі акції не можуть бути витребувані на користь попереднього власника.

Ексголова правління «ПриватБанку» Олександр Дубілет у грудні 2019 року подав позов до Господарського суду міста Києва до «ПриватБанку», Міністерства фінансів та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за участю третіх осіб – Національного банку України та Кабінету міністрів України, аби визнати недійсними договори купівлі-продажу акцій банку.

Господарський суд Києва 2 червня 2021 року закрив провадження в цій справі. Дубілет оскаржив це судове рішення.

Північний апеляційний господарський суд 11 жовтня 2021 року задовольнив апеляційну скаргу Олександра Дубілета та направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Кабінет міністрів України, «ПриватБанк» та Міністерство фінансів подали касаційні скарги на рішення суду апеляційної інстанції. Велика Палата Верховного Суду підтримала правову позицію уряду, Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, «ПриватБанку» та Міністерства фінансів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom