Україна ініціює процес виключення Росії з FATF

Share

Україна наступного тижня ініціює процес виключення Росії з Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force – FATF)

Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, передає «Інтерфакс-Україна».

«Наступного тижня ми ініціюємо виключення Росії, яка є спонсором тероризму, із членів FATF – міжурядової групи з протидії відмиванню брудних грошей. РФ цинічно порушила свої зобов'язання за лінією FATF, розпочавши загарбницьку війну проти України», – повідомив Подоляк.

За його словами, виключення Росії із FATF вплине на суттєве підвищення вартості ведення бізнесу з Росії.

Зокрема, внесення Росії до чорного списку «юрисдикцій високого ризику» означатиме, що іноземні банки й інші фінансові установи будуть змушені здійснювати додаткові перевірки під час роботи з російськими юридичними особами, щоб перевірити, чи не є вони злочинцями чи шахраями, відповідно закордонним контрагентам стане дорожче і невигідно вести бізнес із РФ.

Також, зазначив Подоляк, це знизить можливості Росії ухилятися від санкцій, обмежить її міжнародну торгівлю, ускладнить отримання платежів за експорт та здійснення платежів за імпорт і вплине на відтік прямих іноземних інвестицій із РФ.

Отже, іноземні компанії зіткнуться з набагато більшими витратами на інвестування в Росії, а переказ коштів до РФ стане проблематичним.

Нагадаємо, в червні 2022 року FATF ухвалила рішення призупинити права Росії як члена організації та обмежити її участь у своїй діяльності. У жовтні організація вжила подальших заходів щодо обмеження членських переваг РФ, включно з обмеженням її можливості брати участь у роботі організації та забороною участі в регіональних групах. У лютому 2023 року члени FATF зберуться в Парижі, щоб розглянути подальші заходи проти Росії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom