Через дії РФ знизилася кількість нового флоту під завантаження української агропродукції

Share

Протягом минулого тижня 25 суден експортували 1,1 млн тонн агропродукції з України до країн Африки, Азії та Європи

Зокрема, 54 тисячі тонн пшениці відправлені до Шрі-Ланки, 57 тисяч тонн – до Бангладешу, а 90 тисяч тонн очікують Кенія, Туніс та Єгипет, повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

«У порівнянні з попереднім тижнем обсяг експорту через порти Великої Одеси збільшився на 152 тисячі тонн. Водночас продовжує знижуватися показник заходу нових суден під завантаження. Минулого тижня порти Великої Одеси прийняли лише 16 суден, позаминулого – 25», – сказано в повідомленні.

За даними міністерства, зниження суднозаходів за агроекспортом обумовлене діями Росії в інспекційній зоні в Босфорі.

«Вже третій місяць поспіль росіяни цілеспрямовано саботують проведення інспекцій під різними необґрунтованими, а іноді абсурдними приводами. У зв’язку з цим в черзі на інспекцію Спільного координаційного центру, станом на 12 лютого, очікують 145 суден, з яких 122 – прямують до українських портів за агропродукцією», – сказано в повідомленні.

Щоб збільшити обсяг експорту в поточних умовах і зменшити час простою, збільшать тоннажність суден. Зокрема, для зернових – з 20 тисяч тонн до 25 тисяч тонн, а для олії – з 6 тисяч тонн до 10 тисяч тонн. Враховуючи, що середня кількість інспекцій вхідного флоту становить лише 2,5 судна на добу, то збільшення обсягу слід очікувати через півтора місяця.

«Маємо сподівання, що питання з гальмуванням інспекцій розв’яжеться силами наших партнерів та всього цивілізованого світу», – зазначило відомство.

З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшло 732 судна, які експортували 21 мільйон тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. Цей обсяг мав скласти понад 35 мільйон тонн за умов нормального функціонування ініціативи.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom