Лише 9% з майже 1,5 тис. світових компаній залишили ринок РФ, – Подоляк

Share

Через майже рік після початку розв'язаної Росією повномасштабної війни проти України лише 9% з майже 1,5 тис. світових компаній залишили ринок Росії

На цьому наголосив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передає «Інтерфакс-Україна».

Серед західних компаній, які залишилися працювати в Росії, найбільшу частку становлять німецькі (19,5%), 12,4% – американські, 7% – японські. Зокрема, залишилися працювати на території держави-терориста: METRO, Leroy Merlin, Auchan, Nestle, Unilever, Procter&Gamble, Siemens, Pfizer, Philip Morris, Bayer, Acer, Alibaba, CloudFlare, Societe Generale, Credit Suisse, Lenovo, Asus, Cersanit тощо.

За словами Подоляка, деякі західні банки «взагалі за рік повномасштабної війни отримали надприбутки в Росії».

«Raiffeisen збільшив прибуток в Росії на 313%. За 2022 рік прибуток російської філії становив 474 мільйони євро, і це найбільша сума серед філій Південно-Східної Європи», – зазначив Подоляк.

Raiffeisen, за його словами, за останній фінансовий рік поповнив російську казну на 94,8 млн євро лише з податку на прибуток.

«Сума інших зборів набагато більша. Тобто, це і є податок на війну, на вбивства українців. Ба більше, Raiffeisen визнав псевдореспубліки «Л(Д)НР», запропонувавши частково мобілізованим кредитні канікули. Його приклад наслідували Citibank, Credit Europe Bank і OTP Bank», – повідомив Подоляк.

Він також зазначив, що нещодавно НАЗК визнало американську корпорацію міжнародним спонсором війни. Компанії належать наступні дочірні підприємства і бренди: Gillette, Fairy, Tide, Ariel, Lenor, Mr. Proper, Pampers, Always, Head & Shoulders, Pantene, Old Spice, Hugo Boss, Max Factor тощо.

«Вони не лише не вийшли з ринку Росії, а й продовжують роботу комбінату побутової хімії, що є найбільшим у світі виробником мийних засобів для P&G, і заводу з виготовлення лез і верстатів для гоління Gillette», – наголосив Подоляк.

Працюючи в Росії, міжнародні компанії платять у російський держбюджет податки, використовувані для виробництва продукції оборонно-промислового комплексу. Загальна річна виручка цих 1200+ компаній в Росії – майже $290 млрд. Це п'ята частина ВВП Росії, зазначає радник голови Офісу президента України.

Як зазначає Подоляк, компанії також сприяють мобілізаційним заходам в РФ. Згідно з новим російським законодавством, корпорації, що працюють в Росії, змушені сприяти призову працівників в армію і фінансувати їх військове спорядження.

«Не вийти з ринку Росії за рік повномасштабної війни – це не випадковість, а свідома позиція, а колективний Захід, чий ринок для інтернаціональних компаній є більш пріоритетним, ніж Росія, повинен проявити тверду позицію», – підсумував Подоляк.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom