Імпорт з РФ та РБ: профільний комітет ВР запросив у виробників інформацію по товарах в ЄС, які можна замінити на українські

Share

Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку звернувся до українських виробників з пропозицією надіслати на розгляд депутатів інформацію стосовно конкурентних російських та білоруських товарів, що присутні на внутрішньому та міжнародних ринках та можуть бути замінені на товари українського виробництва. Таку думку висловив заступник керівника комітету Дмитро Кисилевський під час тематичних слухань «Заміщення українськими товарами імпорту з Російської Федерації  і Республіки Білорусь в Україні, ЄС та світі», що пройшли 10 лютого в Києві.

У 2021 році Росія та Білорусь постачали в Україну товарів переробної промисловості на 11 млрд дол. Ще 25,5 млрд аналогічних товарів надходило на західні ринки. Тож це потенційний ринок для товарів української переробної промисловості обсягом понад 36 млрд дол, вважає Кисилевський.

«Зупинити російський і білоруський імпорт – важлива задача нашого економічного фронту. І треба не просто позбавити їх доступу до ринків, а замістити ці поставки аналогічними українськими товарами. Це робота для наших громадян і податки для наповнення бюджету», – зазначив нардеп.

Він попросив представників українського бізнесу надати комітету наступну інформацію, щоб допомогти у боротьбі з імпортом з РФ та РБ:

  • товарні позиції з РФ та РБ, які присутні в Україні та на західних ринках, та обсяги їх постачання;
  • власні потужності, які можуть бути використані для заміщення російської та білоруської продукції;
  • пропозиції до державних органів, які можуть допомогти у цьому процесі.

«Ми очікуємо від вас ці рекомендації, в комітеті їх опрацюємо та приймемо рекомендації до органів влади із тим, що треба робити, щоб деокупувати шматок цього економічного фронту», – зазначив депутат.

Крім цього дії держави мають бути сконцентровані на кількох напрямках, вважає нардеп. По-перше, мова про запровадження санкцій на ті товари, які Україна виробляє і може постачати в ЄС замість країн-агресорів. А також про розширення санкцій проти Білорусі, щоб припинити реекспорт товарів з РФ через Білорусь. Україна також має посилити власні економічні кордони і ввести ембарго не тільки на товари з РФ, а й з РБ.

По-друге, варто посилити торгову дипломатію, щоб забезпечити доступ українських товарів на західні ринки через продовження режиму безмитної торгівлі та скасування нетарифних бар’єрів.

По-третє, потрібно використовувати інструменти промислової політики, щоб посилити позиції українських виробників. Це допоможе «замістити ці ніші саме українськими товарами, а не турецькими чи китайськими», впевнений Кисилевський. Зокрема, мова про страхування військових ризиків, доступ до довгих дешевих грошей, захист внутрішнього ринку, локалізація, компенсація капітальних інвестицій, експортне фінансування.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom