Інфляція в Китаї прискорилася до 2,1%

Share

Темпи інфляції в Китаї в січні прискорилися за стрибком цін на продукти харчування. Споживчі ціни (індекс CPI) збільшилися на 2,1% у річному вимірі після зростання на 1,8% у грудні

Про це повідомило Державне статистичне управління (ДСУ) КНР, передає «Fixygen».

Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачав посилення інфляції до 2,2%. Зростання цін на продукти харчування прискорилося до максимальних за три місяці 6,2% порівняно з 4,8% у грудні, що пов'язано, головним чином, з подорожчанням свіжих овочів.

Непродовольчі товари у січні зросли в ціні на 1,2% (1,1% у грудні) на тлі зняття ковідних обмежень та святкування Нового року за місячним календарем. Одяг подорожчав на 0,6%. Вартість транспортних послуг збільшилася на 2% у річному вираженні, освітніх – на 2,4%, медичних – на 0,8%.

Інфляція без урахування продуктів харчування та енергоносіїв минулого місяця склала 1% (0,7% у грудні).

Щодо попереднього місяця споживчі ціни в КНР у січні збільшились на 0,8%, що є найзначнішим підвищенням із січня 2021 року. У грудні цей показник не змінився. Ціни виробників (індекс PPI) у Китаї минулого місяця опустилися на 0,8% у річному вираженні. Їхнє зниження відзначене четвертий місяць поспіль.

Аналітики в середньому прогнозували зменшення цін виробників на 0,5% після їхнього грудневого зниження на 0,7%.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom