Голова НБУ попередив про загрозу для курсу гривні в 2023 році

Share

Існує серйозна загроза для курсу гривні щодо долара в 2023 році. Через війну Національний банк України допустив надлишок грошової маси в банківській системі

Про це розповів голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв'ю LB.ua.

«Українська економіка має колосальний профіцит ліквідності, викликаний фінансуванням бюджету війни. Лише НБУ за минулий рік надрукував для бюджету 400 млрд грн. І вся ця ліквідність зараз створює навіс, який загрожує курсовій стабільності», – розповів Пишний.

За його словами, загрозу для гривні створює те, що гроші можуть опинитися на валютному ринку, що обвалить курс. Він зазначив, що важливо, щоб кошти залишалися в системі, тому Нацбанк зацікавлений у привабливій процентній ставці для банківських депозитів.

«Адже якщо вам пропонують вклад в 10% річних, а інфляція 26%, ви думаєте: «Так, навіщо мені цей депозит, мороки більше, ніж прибутку». Але коли роблять пропозицію на рівні 20% – задумаєтеся і залишите гроші в банку», – пояснив глава НБУ.

Також він заявив, що банки більше не отримуватимуть значні прибутки неринковим способом і при цьому не пропонуватимуть досить високі ставки за депозитами.

До повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в країні діяв плаваючий курс гривні. Через війну офіційний курс гривні 24 лютого 2022 року зафіксували на рівні 29,25 грн/дол.

Нацбанк з 21 травня 2022 року скасував обмеження на встановлення курсу, за яким продають готівкову іноземну валюту. Раніше курс не мав відхилятися від офіційного на понад 10%.

21 липня 2022 року НБУ послабив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom