Польща та країни Балтії закликали ЄС прискорити передачу активів РФ Україні

Share

Польща та країни Балтії закликали Європейський Союз «якнайшвидше» працювати над арештом заморожених російських державних активів для відновлення України

У листі на ім’я президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, президента Євроради Шарля Мішеля й прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона Польща і країни Балтії пропонують використати 300 млрд євро заморожених резервів Центробанку РФ для допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні та для початку відновлення країни, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на The Guardian.

«Ці заморожені активи мають бути використані якомога швидше. Ми не можемо чекати, поки закінчиться війна і буде підписана мирна угода», – зазначили лідери чотирьох країн, додавши, що «всі активи мають бути використані для покриття витрат, пов'язаних з російською агресією проти України».

Високопоставлений дипломат ЄС, коментуючи листа, не зміг підтвердити, чи будуть конфісковані на користь України всі заморожені активи РФ, та зазначив, що ця пропозиція є більш амбітною, ніж ідея Єврокомісії використовувати лише кошти фонду для допомоги Україні.

«Але юридичні деталі ще мають бути опрацьовані», – додав він.

За словами представника ЄС, «з юридичної точки зору (використання заморожених російських активів) досить складне, але політичний поштовх є». Він додав, що лідери ЄС хотіли б досягти прогресу в цьому питанні і, перш за все, повинні були б точно встановити, де перебувають активи Центробанку РФ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom