Німецькі металурги занепокоєні можливим дефіцитом брухту

Share

Німецька федерація сталеливарної промисловості WV Stahl висловила занепокоєння щодо можливого майбутнього дефіциту металобрухту в країні

Дефіцит брухту може завадити амбіціям металургійної промисловості щодо декарбонізації, повідомляє «ГМК-Центр» із посиланням на Kallanish.

У 2020 році великі промислові підприємства Німеччини оголосили про перехід на новітні технології для скорочення викидів вуглецю. Для цього металурги щороку збільшують використання металобрухту у виробництві сталі для зменшення викидів. Це може стати одним із факторів збільшення імпорту брухту чорних металів у Німеччину майже на третину у порівнянні з 2021 роком – до 5 млн т.

Загалом, споживання брухту зросло в усіх країнах, особливо у Нідерландах – з 515 тис. т у 2020 році до 956 тис. т у 2021-му. Єдиною країною, де спостерігалося помітне зниження споживання такої сировини – Норвегія – 289 тис. т у 2020 році проти 208 тис. т у 2021-му.

Експорт брухту з Німеччини у 2021 році зріс до 8,7 млн т порівняно з 8,6 млн т у 2019-2020 роках.

«Сталевий брухт є вирішальним фактором у скороченні викидів вуглецю. Таким чином сталеливарна промисловість Німеччини та Євросоюзу надзвичайно залежить від наявності цієї стратегічно важливої сировини», – йдеться у повідомленні.

Федерація зазначає, що зростаючий відтік металобрухту є тривожним знаком для сталеливарної промисловості ЄС. Лише з 2016 року експорт вторинної сировини збільшився на 6,8 млн т – до 14 млн т у 2021 році.

«Технічний перехід у Німеччині та багатьох інших країнах ЄС зрештою спрямований на створення виробництва заліза прямого відновлення на основі водню. Однак до того часу перехідний період може характеризуватися жорсткою конкуренцією за брухт», – зазначає експерт BDS Green Day.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom