Фонд держмайна отримав в управління ще 1500 підприємств

Share

В Україні обліковується близько 3600 підприємств державної форми власності, заборгованість яких складає сотні мільярдів гривень

Про це в етері національного марафону розповів перший заступник голови Фонду державного майна України Дмитро Кліменков, передає прес-служба фонду.

За його словами, станом на сьогодні Кабінет міністрів ухвалив розпорядження про передачу до сфери управління Фонду держмайна близько 2400 держпідприємств із загальним боргом 200 млрд грн. 1300 з них на момент передачі підлягають ліквідації або мають ознаки банкрутства, 600  – перебувають на тимчасово окупованих територіях і актуальна інформація про їхній стан відсутня, додав Кліменков. 

При цьому за період з кінця 2022 року до початку 2023 року Фондом вже прийнято в управління близько 1500 підприємств по вказаних розпорядженнях.

Для частини підприємств, які є економічно активними або мають потенціал для відновлення господарської діяльності, потрібно знайти нових ефективних власників, вважає перший заступник голови ФДМУ. Він навів приклад Білгород-Дністровського порту, який фонд нещодавно виставив на приватизацію. Через попереднє недобросовісне керівництво порту він зазнав значних збитків, розказав Кліменков. Наприклад, тут відключили електропостачання і не працював жодний портовий кран, додав він.

Стартова ціна Білгород-Дністровський порту 187,6 млн грн. Вона розрахована по балансовій вартості активів. Приватний інвестор зможе використовувати порт як логістичний майданчик для перевезення вантажів до дунайських портів, розказав Кліменков. Також тут можна створити виробничий майданчик, оскільки до порту прокладена залізниця, сказав він.

Кліменков розказав, що після приватизації покупець порту зобов’язаний протягом шести місяців погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом. Також він не зможе звільняти робітників підприємства за власною ініціативою протягом цього періоду, додав він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom