Доходи РФ від експорту нафти та газу впали до мінімуму з 2020 року

Share

Доходи російського бюджету від нафти і газу впали у січні до найнижчого рівня з серпня 2020 року через вплив західних санкцій

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані Мінфіну РФ, передає «Бізнес.Цензор».

Так, податкові та митні надходження РФ від продажу енергоресурсів у січні впали на 46%, порівняно з аналогічним місяцем минулого року, – до 425,5 млрд рублів ($6,05 млрд).

Це віддзеркалює той факт, що тоді як ціна світової еталонної суміші Brent змінилася незначно, ціна російської суміші Urals у січні впала на 42%, зауважує агентство.

Росія великою мірою покладається на доходи від нафти і газу – минулого року російський бюджет отримав близько 11,6 трильйона рублів ($165 мільярдів) нафтогазових доходів для фінансування своїх бюджетних витрат.

Через падіння нафтогазових надходжень РФ змушена витрачати міжнародні резерви, щоб покрити дефіцит бюджету. Так, Мінфін РФ у п'ятницю оголосив, що майже втричі збільшить продажі іноземної валюти – до 8,9 мільярда рублів ($130 мільйонів) на день протягом наступного місяця, щоб компенсувати падіння доходів від нафти та газу.

Якщо ціни на російську нафту не відновляться в найближчі місяці, аналітики Московського кредитного банку прогнозують, що дефіцит бюджету може досягти 5,5 трильйонів рублів ($78 мільярдів) цього року, що еквівалентно 3,8% ВВП. Бюджет Росії на 2023 рік передбачає дефіцит у розмірі 2% ВВП, і будь-який більший дефіцит вимагатиме більших продажів іноземної валюти, менших витрат, збільшення запозичень або підвищення податків.

Reuters зауважує, що падіння доходів російського бюджету значною мірою обумовлене санкціями. Зокрема, Євросоюз запровадив ембарго на імпорт російської нафти морем, на який припадало 90% продажів нафти РФ до ЄС, а країни-члени скоротили частку російського газу в структурі свого імпорту з понад 40% до 15%.

Ембарго ЄС на купівлю російських нафтопродуктів, включаючи дизельне та авіаційне паливо, набуває чинності в неділю та може завдати шкоди Москві більше, ніж ембарго на сиру нафту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom