Набула чинності заборона на поставки нафтопродуктів із Росії в ЄС

Share

З 5 лютого, набуло чинності ембарго на морські поставки бензину, дизеля, гасу, нафти й мазуту з Росії до Європейського Союзу

Також набули чинності цінові обмеження на них, запроваджені Євросоюзом і країнами G7, пише «DW».

Підставою для обмежень стали санкції, затверджені 27 країнами-членами європейської спільноти в червні минулого року у відповідь на агресивну війну Росії проти України.

Євросоюз погодив ембарго на морські поставки нафти й нафтопродуктів з Росії ще 3 червня 2022 року. Початок дії положення відкладався. У підсумку ембарго на морські поставки російської нафти в країни Євросоюзу почало діяти 5 грудня 2022 року.

Виняток зробили для Болгарії, а також під санкції не потрапили поставки трубопроводом «Дружба». Обмеження поки діють до 1 липня.

З 5 лютого також набув чинності механізм визначення граничних цін щодо морських перевезень російської нафти в треті країни. Так, було встановлено поріг, за якого або нижче за який постачальники нафтопродуктів із Росії звільнені від заборони на їхнє транспортування в треті країни морським шляхом, а також на «технічну допомогу, брокерські послуги, фінансування або фінансову допомогу».

Гранична ціна на рівні $45 (близько 41 євро) за барель (159 літрів) встановлена на нафтопродукти, що торгуються зі знижкою до сирої нафти. До цієї категорії належить, приміром, мазут. Друга гранична ціна – на рівні $100 доларів (близько 92 євро) за барель – стосується нафтопродуктів високої переробки, що торгуються з премією до сирої нафти. До цієї групи належать бензин і дизельне пальне.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom