Shell у 2022 році отримала рекордний прибуток

Share

Нафтогазова компанія Shell у 2022 році отримала рекордний прибуток у $40 млрд

Прибутки британської компанії зросли більш ніж удвічі порівняно з роком раніше, повідомляє «Бізнес.Цензор» із посиланням на «Reuters».

Shell також опублікувала рекордний прибуток у четвертому кварталі в розмірі $9,8 млрд завдяки значному відновленню доходів від торгівлі скрапленим природним газом, що перевершило прогнози аналітиків щодо прибутку в $8 млрд.

Річний прибуток у $39,9 млрд значно перевищив попередній рекорд у $31 млрд у 2008 році. Це зумовлено вищими цінами на нафту та газ, високою маржею нафтопереробки та сильними торгами.

Прибуток від підрозділу СПГ досяг рекордного рівня в $6 млрд, збільшеного високими загальними прибутками від торгівлі на фоні волатильності цін на газ, незважаючи на зафіксований збиток у третьому кварталі та різке падіння обсягів скраплення через збої на заводах СПГ.

Shell заявила, що очікує, що у 2022 році вона понесе витрати на бухгалтерський облік у розмірі близько $2,4 млрд і що цього року вона заплатить $500 млн готівкового податку в Британії.

Як було оголошено раніше, Shell збільшила свої дивіденди на 15% у четвертому кварталі, що стало п’ятим збільшенням відтоді, як вона забезпечила скорочення більш ніж на 60% після пандемії COVID-19 2020 року.

Компанія також оголосила про нову програму викупу акцій на $4 млрд протягом наступних трьох місяців, незмінну порівняно з попередніми трьома. За рік до лютого 2023 року вона викупила акції на $19 млрд, що майже вдвічі більше, ніж у 2019 році до пандемії.

Ці прибутки допомогли Shell та багатьом іншим західним енергетичним компаніям замаскувати величезні списання російських активів, з яких вони раптово вийшли після вторгення Росії в Україну.

У 2022 році компанія інвестувала близько $3,5 млрд у свій бізнес рішень у сфері відновлюваних джерел енергії та енергетики, що становить близько 14% капітальних витрат у розмірі $24,8 млрд. Капітальні витрати у 2023 році досягнуть $23-27 млрд.

Зростання доходів допомогло Shell різко скоротити борг до $44,8 млрд на кінець 2022 року з $52,6 млрд роком раніше. Співвідношення боргу до капіталу, відоме як gearing, знизилося до 19% з 23,1% роком раніше.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom