Бізнес погіршив оцінки своєї економічної діяльності, – НБУ

Share

У січні український бізнес продовжив послаблювати оцінки своєї економічної діяльності, повідомив Національний банк України за результатами щомісячного опитування підприємств

«Дефіцит електроенергії, руйнування підприємств та інфраструктури, порушення логістики, скорочення пропозиції товарів і послуг, зростання виробничих витрат, а також низька платоспроможність населення продовжують істотно впливати на економічну активність підприємств та їхні очікування», – цитує повідомлення «УНІАН».

Підприємства промисловості посилили песимістичні очікування щодо власних економічних перспектив через дефіцит електроенергії, подорожчання виробничих витрат та зменшення попиту.

Через бойові дії, подорожчання сировини, скорочення інвестицій, а також сезонний фактор продовжувалося зниження рівня ділової активності підприємств будівництва. Респонденти мають слабкі очікування щодо обсягів будівництва та нових замовлень та погіршили прогнози щодо обсягів закупівлі сировини та матеріалів.

Підприємства торгівлі найбільш песимістично оцінювали свою діяльність на тлі скорочення пропозиції товарів: типове зниження активності на початку року, посилене зниженням доходів населення, зумовили різке погіршення оцінок щодо товарообігу та обсягів закупівлі товарів для продажу.

Підприємства сфери послуг посилили негативні оцінки щодо своїх економічних результатів через руйнування інфраструктури, складнощів з постачанням і підвищення тарифів.

«Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, очікують на подальше зростання цін та тарифів на свою продукцію/послуги через подорожчання закупівельних цін і цін підрядників. Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, налаштовані на подальше скорочення загальної чисельності працівників, найбільше – в секторі будівництва», – повідомили в НБУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom