Україні щомісяця необхідно $3 млрд фіндопомоги, – Мінфін

Share

У 2023 році потреба України в міжнародному фінансуванні становить близько $3 млрд щомісяця попри роботу уряду для зменшення дефіциту бюджету шляхом збільшення податкових та митних надходжень, а також оптимізації низки напрямів бюджетних видатків

Про це повідомила заступниця міністра фінансів України Ольга Зикова під час панельних дискусій на міжнародному бізнес-форумі в Люксембурзі, передає «Бізнес.Цензор».

Вона зауважила, що попри руйнівні економічні наслідки російської війни в Україні (зокрема, скорочення економіки на 30,3%, інфляцію 26,6% у річному вимірі, дефіцит держбюджету в $5 млрд щомісяця) уряду вдалось утримати ситуацію під контролем та забезпечити макрофінансову стабільність держави у 2022 році.

«Нині український уряд має підтвердження про фінансування від ЄС та США близько $30 млрд на 2023 рік. Втім, залишається потреба ще у $10 млрд. І тут ми розраховуємо на допомогу від інших країн, та міжнародних фінансових організацій, зокрема МВФ», – зазначила Зикова.

«Ми продовжуємо активну співпрацю з країнами-партнерами та міжнародними організаціями – Світовим банком, МВФ, ЄБРР та ЄІБ. Україна зацікавлена в забезпеченні ефективного, підзвітного та прозорого використання фінансування, в тому числі від донорів. Нині ведеться активна робота над створенням відповідних механізмів», – додала вона.

Заступниця міністра також окреслила ключові пріоритети держави, що потребують донорського фінансування для швидкого відновлення – це енергетика, розмінування, відновлення житлових будинків та критичної інфраструктури, а також економічна підтримка.

Інвестиції партнерів та донорів будуть спрямовані, в першу чергу, на створення базових і безпечних умов для життя і бізнесу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom