Сонячна та вітрова енергія випередили газ у виробництві е/е в ЄС

Share

Вітрові та сонячні джерела енергії у минулому році виробили рекордні 22% електроенергії в Європейському Союзі, вперше обігнавши викопний газ і знову випередивши вугілля

Про це свідчать результати дослідження енергетичного аналітичного центру Ember, передає «Європейська правда».

Згідно з «Європейським оглядом електроенергії 2022», відновлювані джерела енергії все більше домінують на ринку електроенергії ЄС. Сонячна генерація зросла на рекордні 39 терават-годин у 2022 році, що на 24% більше, ніж у попередньому році.

Вітрові та сонячні джерела виробили 22% електроенергії в ЄС, тоді як викопний газ – 20%, а вугілля – 16%.

Таке зростання відновлюваної енергетики допомогло Євросоюзу подолати безпрецедентний дефіцит гідро- та атомної генерації, спричинений суховіями та технічним обслуговуванням.

Вплив дефіциту також був обмежений меншим попитом на електроенергію. В останньому кварталі 2022 року він впав на 7,9% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

«Ми спостерігаємо значне прискорення темпів розвитку відновлюваної енергетики. Очевидно, що європейські громадяни хочуть користуватися дешевою, чистою енергією. Це свідчить про те, що наша мета досягти 45% відновлюваних джерел енергії до 2030 року є амбітною, але цілком здійсненною», – наголосив керівник кліматичної служби ЄС Франс Тіммерманс.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom