Санкції проти РФ мають потужний ефект, – Свириденко

Share

Санкції, які вже запровадили Україна та партнери щодо Росії, мають потужний ефект та вже впливають на економіку країни-агресора

На цьому наголосила міністерка економіки України Юлія Свириденко, передає прес-служба відомства.

«За підсумками року зафіксований дефіцит бюджету в розмірі 3,35 трлн рублів, або близько 2,3% ВВП. Росія була змушена збільшити випуск внутрішніх запозичень, причому за плаваючими ставками, що збільшить витрати на обслуговування боргу. Фонд національного добробуту, кошти якого з жовтня використовуються на покриття дефіциту бюджету зменшився на десятки мільярдів доларів США: якщо на кінець 2021 року в фонду було $182,59, то на сьогодні – біля $148. При цьому тенденції лише погіршуються, цього року очікується дефіцит бюджету РФ на рівні принаймні 6%. В разі більш жорсткої позиції санкційної коаліції щодо Price Cap на нафту та нафтопродукти ситуація буде ще гіршою», – розповіла Свириденко.

Вона нагадала, що президент Володимир Зеленский увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій проти трьох фізичних осіб – індивідуальних підприємців та 182 юридичних осіб РФ та Білорусі, причетних до перевезення особового складу та зброї окупаційних військ.

«Активи підсанкційних осіб, зокрема, й ті, якими вони розпоряджалися опосередковано через інших фізичних чи юридичних осіб будуть заблоковані та стягнуті на користь держави. Зокрема йдеться й про залізничні вагони, які тепер працюватимуть на оборону та економіку України», – зазначила Свириденко.

За її словами, одним з основних завдань санкційної політики цього року, над яким працюватиме, зокрема, санкційна МРГ є посилення ефективності санкцій. Зокрема, опрацювання точкових санкцій щодо осіб, майно яких може бути конфісковане в передбаченому законодавством порядку в Україні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom