Україна та США обговорили механізм аудиту американської допомоги

Share

Представники урядів США та України обговорили механізми та процедури прозорості та підзвітності використання коштів та допомоги, яку Україна отримує для відновлення та повоєнної відбудови

Про це розповів міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає «Економічна правда».

«Під час аудиту американської допомоги у Києві перебували інспектори Міноборони, Державного департаменту США та USAID (Office of Inspector General). Під час зустрічі обговорили механізми та процедури прозорості та підзвітності використання коштів та допомоги, яку Україна отримує для відновлення та повоєнної відбудови», – повідомив міністр.

Кубраков додав, що  українська сторона запропонувала створити відповідний механізм з аудиту допомоги Сполучених Штатів для проєктів відновлення спільно з U.S. Government Accountability Office (U.S. GAO).

Також кілька тижнів тому Кабмін ухвалив рішення про створення Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. Одним із завдань Агентства є опрацювання механізму координації та підзвітності донорської допомоги, зокрема і через імплементацію процедур закупівель міжнародних фінансових інституцій.

За словами Кубракова, зараз важливо отримати доступ до механізмів прямих закупівель у виробників, адже це заощаджує державним підприємствам мільярди гривень.

Так, завдяки прямим контрактам «Укрзалізниці» з американським Exxon Mobile чи польським Orlen за кілька місяців вдалося подолати дефіцит палива, що склався навесні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom