Інфляція в 2023 році сповільниться до 18,7%, – прогноз Нацбанку

Share

Інфляція в Україні протягом останніх місяців стабілізувалася, хоча й залишається на високому рівні. За підсумками 2022 року споживчі ціни зросли на 26,6%

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

За даними регулятора, водночас протягом останніх трьох місяців показник інфляції в річному вимірі майже не змінювався.

«Стабілізації інфляційного тиску сприяли деокупація територій, розширення пропозиції продуктів харчування та слабший споживчий попит в умовах енергетичного терору Росії. Стримували інфляцію й незмінні тарифи на житлово-комунальні послуги, фіксований курс гривні та налагодження логістики», – пояснив регулятор.

Водночас ціновий тиск залишається значним через наслідки повномасштабної війни, у тому числі руйнування підприємств та інфраструктури, порушення ланцюгів виробництва та постачання.

Крім того, витрати бізнесу й надалі зростали внаслідок енергетичного терору Росії. Інфляційні очікування, попри стабілізацію, залишалися підвищеними.

«Інфляція поступово знижуватиметься та залишатиметься керованою», – прогнозує НБУ.

Національний банк прогнозує сповільнення інфляції до 18,7% у 2023 році.

«Цьому сприятимуть збереження жорстких монетарних умов, зниження світової інфляції та слабший споживчий попит в умовах відключень електроенергії. Отримання анонсованих обсягів міжнародної допомоги та спільні дії Національного банку та уряду з активізації ринку внутрішніх боргових залучень дадуть змогу уникнути емісійного фінансування дефіциту бюджету та балансувати валютний ринок. У наступні роки інфляція сповільнюватиметься швидше завдяки зниженню безпекових ризиків, повноцінному відновленню логістики та збільшенню врожаїв. Національний банк очікує, що вона зменшиться до 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році. Основний внесок в інфляцію в ці роки матиме адміністративна компонента через необхідність приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до ринкових рівнів», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom