Україна побудує два нових атомних блоки до 2032 року, — Міненерго

Share

До 2032 року Міністерство енергетики планує побудувати два нових атомних блоки та запустити пілотні проєкти малих модульних реакторів

Про це заявив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, повідомляє «Укрінформ».

«Розширення ролі атомної та «зеленої» енергетики та децентралізована енергетична система. Ці пріоритети – в основі нашої оновленої Енергетичної стратегії на найближчі десятиліття», – підкреслив він.

За словами Демченкова, роль вугілля значно знизиться після 2032 року, а до 2040 року Україна планує повністю відмовитися від його використання у процесі виробництва електроенергії. Поступова відмова від вугілля відбуватиметься паралельно з будівництвом нових сонячних та вітрових генерацій, а також ТЕЦ, що працюватимуть на біопаливі.

«Очікується, що частка відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі досягне 25% у 2032 році та подвоїться до 2050 року», – зауважив він.

За словами заступника міністра, енергетичний перехід для Європи буде не просто неповним без України, а й неможливим.

«Нещодавно Фатіх Барол, глава Міжнародного енергетичного агентства, назвав Закон США про зниження інфляції найважливішою кліматичною угодою з часів Паризької угоди. Ми переконані, що післявоєнне «зелене» відновлення України стане ще однією ланкою в цьому глобальному поштовху до кліматичної нейтральності», – резюмував представник Міненерго.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom